15 Mart 2023 Çarşamba

Hayatın Anlamı 4

Eğer okumadıysanız Hayatın Anlamı 1,2 ve 3'ü lütfen okuyunuz. Devam serisi şeklindedir.

Bir çocuğa bir anda 10 tane oyuncak hediye ederseniz ne yapar? Bir hışımla hepsinin paketini açar. Ortaya döker. Oynama isteğiyle hepsine bakar fakat bir sorun vardır. Oyundan hiç tat alamaz. Neden peki? Çünkü hepsiyle aynı anda bir oyun kuramadığı için birini eline aldığında aklı diğerinde kalır. Kucağına hepsini almaya çalışsa, sığdırmayı başarsa bile sadece tutabilir, kolları dolu olduğu için oynayamaz. Hayat bize bunu her an anlatıyor.

Milli piyango çıkan kişilerin hayat hikayelerini okudunuz mu hiç? Para uğruna heba olan hayatlar. Parayı aldıklarında ne yapacaklarını şaşırıyorlar ve ne olduğunu anlamadan eski hallerinden daha kötü bir şekilde maddi ve manevi bozguna uğruyorlar. Yukarıda anlattığınız çocuk gibi, her şeye erişme hırsı içten içe yiyip bitiriyor insanı.

Bu çocuğu veya maddiyat sahibi insanı, elindeki imkana kademe kademe ulaşacak bir duruma soksak ne olur? Her kademede o an elinde olanı bilir. Ona göre hareket eder. Onunla mutlu olmaya çalışır. Büyük ihtimalle de başarır.

Çok dolaylı yollardan anlattığım için kusura bakmayın. Bu kısmı sindirmek en gözü tok insanlara bile zorluk çıkarabiliyor. Aslında tek kelimeyle ifade etmek gerekirse bahsettiğimiz kavram: Kanaatkarlık.

Hayatta mutluluğun en büyük sırlarından biri budur bana göre. Eğer hayattan zevk alacaksak, bir şeylere anlam yükleyeceksen elimizdekine kanaat etmek şarttır.

Neden mi? Çünkü kanaat, insana elindekinin iyi yönlerini değerli bir maden gibi sunar. Anın kıymetini geçmişten ve gelecekten arındırır. Elimizde olan az para, az koşul veya az insanın ne kadar değerli olabileceğini anlatır bizlere.

Parayı savurmadığımız gibi anı, imkanları ve insanları da savurganca kullanmayız. Neden ve ruh dilimizle hepsinin bizim için kıymetli olduğunu ifade ederiz. Bu şükür ve doygunluk hali bize mutluluk, huzur ve bereket olarak geri döner.

Hayatımızdaki bereketin sırrı çoklukta değil şükürdedir. Elbette daha fazlasını imkan varsa elde etmek gerekir fakat yoksa da kendimizi hırpalamanın bir anlamı yoktur.

Kanaat, sakinliğin, huzurun ve mutluluğun en önemli anahtarlarındandır...

Sevgi ve saygıyla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder